Friday, January 26, 2007

Pressbilderna, här är de

Här finns en massa pressbilder, tagna av den tjusiga och talangfulla Sandra Löv.

Jo, och sedan vill jag passa på att tacka så mycket för alla ryggdunkar som kommit i min väg på senaste tiden. I likhet med en draja blir jag både skakad och rörd.

Sunday, January 21, 2007

Mitt ställe

Nu kan man lyssna på Vi kommer att dö samtidigtMyspace. Gört!

Tuesday, January 9, 2007

FAQ

Hej Annika Norlin. Efter den här monumentala succén med Hello Saferide släpper du ju nu en skiva med ditt andra projekt Säkert.
Ja, det stämmer.

Jaha. Vilka är med på skivan då?
Henrik Oja har producerat och spelar gitarr, dator och lite andra grejer. Mats Hammarström och Daniel Berglund (bägge från Isolation Years) spelar gitarr, bas, piano (Mats) och trummor (Daniel). Lovisa Nyström körar. Olle Nigeus spelar klarinett, Thorbjörn Näsbom fiol och sedan sjunger Markus Krunegård (Laakso, Hets) på Det kommer bara leda till nåt ont och Martin Hanberg (Vapnet, Sibiria, Hospitalet) på Sanningsdan.

Men Annika. Det har ju börjat gå så bra för dig utomlands och så gör du en skiva på svenska. Är du en idiot?
Jag har nog egentligen alltid tyckt att det är lite att fega att skriva på engelska, och jag har alltid skrivit lika mycket på svenska som på engelska. Skillnaden är att jag äntligen fattat hur jag ska sjunga på svenska.

Hur är det då? Falskt? I fel tonart? Jag har lyssnat på skivan nämligen.
Inte falskt men förhoppningsvis ärligt. Jag försökte komma på varför det finns så få svenska skivor jag gillar helhjärtat - och framför allt, varför det knappt finns någon skiva som gjorts av och med en dam. Jag kom på att svaret nog är att det lite för ofta låter för... fint. Allt blir så tydligt när det görs på svenska och då är det lockande att antingen använda sig av stiliga ord eller av ironi.
På den här skivan är det skygglapparna av. Jag har utgått från följande tes: Om jag rodnar när jag sjunger det är det bra. Det är talspråk och ganska enkelt. Så fort det har blivit för smart har jag strykit. Det är min dialekt rätt upp och ned med för tjocka L i orden och sångtagningarna är inte ihopklippta för att snygga till.

Det låter ju lite Dogma det där. De danska regissörerna och så du. Har du blivit pretto helt plötsligt?
Säkert! är den mest ohippa skiva du kommer att få höra i år. Man kan dansa olika styrdanser till alla spår förutom två (Stetoskop och Det kommer bara leda till nåt ont) och de låtarna är kvarlevor från 1995 när Henrik åkte till Roskildefestivalen i Beppemössa.

Men du, det är ju en ganska schizofren skiva.
Vi utgick ifrån varje låt och hur den ville låta. Sedan tror jag att de flesta inte lyssnar på skivor i sin helhet längre utan hellre shufflar dem i sin mp3-spelare, så det struntar jag helhjärtat i.
Jag har lagt in lite ledtrådar i låtarna som binder dem samman också.

Säkert! handlar om dig va? Det måste den göra, den är ju på svenska. Gud vad sur du verkar vara. Och fatta, han kommer inte att ringa! (Se Du kanske var på Holmön)
Nej den handlar oftast inte om mig, jag har inte blivit slagen som barn (Och jag grät mig till sömns efter alla dar) och ingen gammal klasskamrat behöver känna sig direkt utpekad när Martin och jag levererar sanningar i Sanningsdan.
Men den är ändå så nära, den här skivan, att när jag sjunger om att köpa folköl på Statoil så vet jag precis var vi är, i Kalix är vi och vi går genom skogen.

Hur skiljer sig det här från Hello Saferide?
Säkert! är mycket tjurigare och den kommer att ta lite längre tid att ta till sig. Om HS vore en släkting skulle hon vara den roliga systerdottern som alla vill ha till bordet. Säkert! är mer som en sur farbror.

Namnet då?
Först tänkte jag heta Läju! (lär ju) vilket är sättet man som ung i jämtlandstrakten förklarar sin misstro:

Ex.
Person 1. - Jonas Pettersson hämtade upp mig i sin epa och vi såg Dirty Dancing fem gånger på raken.
Person 2. - Läju!

Sedan insåg jag att ingen från andra delar av landet hade någonsin sagt Läju! så jag översatte det till rikssvenska. Ta-dam!

Annika Norlin

About Me

för kontakt, maila skivbolaget Razzia: info@razziarecords.se bokningsbolaget Luger: robin@luger.se