Monday, April 30, 2007

Två viktiga grejer.

Sak 1. Tack alla som har bidragit med så sjukt bra låtidéer. Jag tänker inte sno dem. Jag tycker ni ska göra låtar själva av dem i stället. Annars känns det lite som att bli bjuden på oxfilé och göra gryta av den bara för sakens skull.

Sak 2. Nya Säkert!-singeln heter Allt som är ditt. Jag har förstått att det är den låt på skivan som flest älskar och även den som flest hatar. Dom jävlarna ska skjutas-partiet är ju onekligen lite magstarkt. Låt mig förklara. Jag är egentligen inte alls nere med ett öga för ett öga, en tand för ni vet vad. Däremot handlar Allt som är ditt om att vi hela tiden lyckas rikta uppmärksamheten mot offret i stället för mot förövaren, idioten.
I låten ville jag bara ställa det rakt. Vems felet är alltså.

21 comments:

Johan said...

Alltså så här är det (enligt mig alltså...) "Allt som är ditt" är den bästa svenska texten/låten sen början av 80-talet! Dom jävlarna ska skjutas! Punkbandet som jag är med i ska naturligtvis göra cover på denna pärla!

Janne said...

Jag håller med, dom jävlarna ska skjutaspartiet är så otroligt starkt. Håret reser sig på armarna, och då är inte jag någon dödsstraffskille, tvärtom. Men det är så grymt bra.

Helenin said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Första gången jag hörde "Allt som är ditt" tänkte jag direkt på Helen Zahavis bok "Dirty Weekend" (En jävla helg). Ligger den i botten nånstans? Om jag inte minns fel går romanens huvuperson loss med gevär på alla förövare hon kan snoka reda på.

Sjukt bra är du iallafall, oavsett.

Linnea said...

Låten är underbart bra! Man blir glad av att den försvarar den som behöver försvaret!

Anonymous said...

Om det är någon man får säga "De jävlarna ska skjutas" om så är det väl just sexförgripare. Jag tycker att det är det bästa i hela låten, jag får gåshud och börjar gråta.

Trengad said...

OH! Nej nej nej, det är inte det minsta för starkt. Starkt är bra, även om det mjuka fortfarande finns där i låten. Jag, håller helt klart med om att "Allt som är ditt" är en av de bästa låtarna på skivan, och en av de bästa låtarna jag någonsin har hört i mitt liv.

Keep up the good work! :D

Angelica said...

Annika: I "Allt som är ditt" lyckades du förmedla något verkligt ärligt till mig. Tack!

Jimmy said...

Min favorit på skivan är nog "Det kommer bara leda till nåt ont". Hoppas att den blir nästa singel och kommer med i låtlistan på folkparksturnén i sommar. En given tändare-i-luften-låt, eller snarare (nuförtiden) mobildisplayer-i-luften-låt.

Anonymous said...

Den här låten är den bästa och mest fantastiska på myckt länge i Sverige. Den berör något mycket viktigt och inger hopp om att man inte är ensam om att bli förbannad på all skit som händer, dagligen. Annika, du är så himla bra. Första gången jag hörde låten började jag gråta och hade den på repeat minst 10 ggr.

per said...

Ja inte är texten det smartaste som gjorts tyvärr.. Eftersom hela texten är djupt allvarlig ska man väl kunna ta även refrängen på allvar, typ.
Du gör bra låtar annars, men detta är ett riktigt lågvattenmärke. Skrämmande att alla bara hyllar låten oförbehållslöst..
//P

Anonymous said...

Dags att springa eller, per?

per said...

Varför skulle jag springa nånstans? Sitter bra här tack.
Anonymus (står du inte för vem du är?), missförstå mig inte, låten är fantastisk i sig, speciellt melodin.
Men hon sjunger om att folk borde skjutas, alltså dö. Även om allt är på skämt (o hur skulle den kunna vara det?) är det inte ok.
Så är det bara, Anonymus.
//P

Anonymous said...

Jag skulle personligen ställa upp som bödel utan att känna någon skuld.

Du borde ju gilla videon föresten, där blir 2 våldtäktsmän mördade av en mob på 100 kvinnor.

För övrigt tror jag att delen om att skjutas är symbolisk, det finns andra sätt att tolka saker än bokstavligt eller skämtsamt. Även om jag personligen helre tolkar det bokstavligt.

Vad min identitet har med saken att göra vet jag inte riktigt, desutom är väll ett förnamn lika anonymt som inget namn alls.

Anna said...

"vi hela tiden lyckas rikta uppmärksamheten mot offret i stället för mot förövaren, idioten". Jag håller med.. Vi säger "hon blev våldtagen". Sällan "någon våldtog henne". Fattar ni skillnaden?

Anonymous said...

Håller med Per om dom jävlarna ska skjutas ska väl alla mördare och brottslingar skjutas. Lyssnar man på låten tänker man direkt att dom är för dödsstraff. Att alla ska förstå att det är symboliskt är helt fel. Varför ska allt vara så tvetydigt. Antingen ska dom skjutas eller inte. Välj en sida. Våldtäkt är ett grovt brott men inte om man jämför med mord ska dom också då skjutas? Måste man vara litteratur proffessor för att förstå budskapet. Säg det rakt ut och om man ni säger det rakt ut stå för det sen och säg inte att det är ngn symbolisk otydlig "grej".
PS Grymt bra låt och verkligen den pop som kan utmana hip hopen om grymt bra text.

Anonymous said...

Vill bara säga att din låt är jättebra(enligt mig) och jag och mina vänner förstod det budskapet du ville förmedla, dvs att det inte är offrets fel, utan förövrarnas... känner mig ärad att få vara med i din armé

Anonymous said...

Rys, rys rys. TACK.

Anonymous said...

hej,

jag har blivit våldtagen och låten är både min tankar och hur folk har reagerat runt omkring mig.

"Du borde ha skrikigt
men det kommer inget ljud
dom behöver inte ens hålla för din mun"

(jag gav upp redan då, en del av mig dog den natten)

"Åh, tänk om du hade gått en annan väg
eller inte vart så korkad och gått ute själv
du kanske hade fel kjol eller kanske gick för sakta"

(min faster kommentar:du får skylla dig själv om du reser utomlands själv utan dina föräldrar)

"Dom jävlarna ska skjutas"

(den som tycker att det är ett magstarkt uttryck kan själv testa att bli våldtagen som oskuld av en svettig,120 kilos man.)


låten gör verkligen ont, men det är nödvändigt. det finns många som jag som har internaliserat skulden(från våldtäcksmannens skuld till min)och behöver skakas om.

det är inte vårat fel,vi valde inte detta.

tack för att du skrev den.

Johan Hedin said...

Sak 2:
Det är ju onekligen lite ovanligt med dödstraff-förespråkade inom svenk popmusik, så detta klargörande kanske var på sin plats (även om jag nog misstänkte att detta var din linje). Jag håller med till punkt och pricka.

Diskussionen påminner väl annars en del om den som var kring Lustans Lakejers texter ca 1980. Som mest kanske kring låten "De överflödiga" där Johan Kinde väljer att sjunga om en minst sgat sleazy One-Night-Stand-raggare i "jag-form" (trots att den inte beskriver hans egna åsikter).

Än mer lysande (fast på samma linje) blir det ju i "Allt som är ditt" eftersom Annika använder "du-form" i berättandet. Sade jag "lysande"? Jo det gjorde jag visst. Lysande var ordet.

Linda Cochran said...

Not more longing to get popular at this time. Buy Facebook Followers as a tactic to obtain status and authority online in a small time period. buy facebook followers cheap

About Me

för kontakt, maila skivbolaget Razzia: info@razziarecords.se bokningsbolaget Luger: robin@luger.se